“Reabilitarea sitului poluat istoric – Iaz Batal 30 ha – Tîrgu-Mureş”
Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională
Programul Operaţional Sectorial “Mediu” 2007-2013, Axa prioritară 2-
“Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor contaminate istoric”


Programul Operaţional Sectorial “Mediu” 2007-2013, Axa prioritară 2-
“Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor contaminate istoric”

Iaz Batal
Iaz Batal
Iaz Batal
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.

„Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”

Proiectul Iaz Batal Targu-Mures


    Iaz batal Targu-Mures – situatie curenta
    Iazul batal ocupa o suprafata de cca. 30 ha si este amplasat in lunca raului Mures, pe malul drept al acestuia, la cca. 4 km in aval de municipiul Targu-Mures, la cca. 50–60 m de albia raului, in dreptul platformei de ingrasaminte chimice a S.C. AZOMURES S.A Tg. Mures, pe care a deservit-o. Iazul batal de 30 ha a fost conceput cu dublu rol: cel de bazin deschis de racire in circuit inchis a apelor calde acide provenite din procesul tehnologic de fabricare a ingrasamintelor complexe (NPK) si cel de stocare a suspensiilor de carbonat de calciu si altor saruri insolubilizate ca urmare a racirii apei. Acest ,,slam” de saruri insolubile s-a depus in iaz intr-un ritm mai rapid decat a fost prevazut, cea mai mare parte in primii ani de functionare a acestuia. Regandirea si modificarea ulterioara a unor faze ale procesului tehnologic din instalatia de ingrasaminte complexe NPK deservite de iaz si exploatarea acestuia in conditii extrem de riguroase, au permis prelungirea perioadei de functionare a iazului pana in 31.12.2006.

    Suprafata sitului este de 304,804 mp. Situl este compus din doua compartimente: iazul mare de 1.131.800 mc si iazul mic de 93.200 mc. Raul Mures este situat la aproximativ 50 m sud de sit si curge de la est la vest. Terenul agricol este situat adiacent la nord, la vest si est de sit. Accesul la sit este disponibil de la drumul local din Sancraiul de Mures. Structura si echipamentele existente pe sit sunt functionabile si urmeaza sa fie dezafectate in timpul implementarii Proiectului. Situl pare sa fie in stare neoperationala, cu anumite portiuni acoperite de vegetatie. Mediul din jurul sitului este, in general, intr-o stare proasta.

    Suprafetele zonelor inconjuratoare constau din teren agricol plat la est, vest si nord si, teren plat la sud spre raul Mures. Zona inconjuratoare, inclusiv situl este ridicat aproximativ 10 m deasupra nivelului raului. Suprafata de namol/apa din interiorul sitului este in principal plata, situata la o altitudine de 305 metri deasupra nivelului Marii Negre si cu o panta descendenta spre partea de vest. Drenajul de suprafata a apelor meteorice pe sit este necontrolat, apa fiind stocata in interiorul iazului. In timpul precipitatiilor abundente, au loc viituri care produc eroziuni mari si transportul sedimentelor.

    Situatia curenta a mediului sitului este periculoasa si prezinta posibilitatea unor daune semnificative aduse sanatatii umane si mediului. Sursa principala a contaminarii panzei freatice si a solului din cadrul sitului este reprezentata de slamul anorganic din laguna. Situl este inconjurat, de asemenea, de receptori sensibili (zona rezidentiala) in nord si vest si de apa de suprafata a raului Mures la granita de sud. Exista o nevoie urgenta de curatare si de aducere a sitului la standarde de curatare acceptabile.

    Rezultatele preliminare ale investigatiilor (geologice) sitului care implica forare, prelevarea mostrelor si analiza in laborator indica faptul ca situl este intens poluat de substante de contaminare precum amoniac, nitrat, nitrit, fosfat si nitrogen total. S-au observat soluri de suprafata si de subsol decolorate pe sit, in locurile unde s-au realizat puturi de sonde. Curatarea sitului este necesara de urgenta, pentru protejarea sanatatii umane si a apelor controlate.

    Obiectivul principal al operatiunilor de remediere consta in protejarea apelor de suprafata si aducerea terenului la un standard corespunzator pentru a putea fi utilizat ca zona verde in scopuri agricole, pentru a include zone dedicate plantarii, precum si pentru a solutiona orice impact adus asupra mediului local de activitatea anterioara din cadrul sitului. Riscurile asociate cu toate legaturile poluante corespunzatoare sunt reduse in mod corespunzator de cea mai rapida metoda de remediere care tine cont de limitarile sitului.

    Populatia afectata
    Situl este situat in apropierea limitelor municipiului Targu Mures, mai exact, la 4 km de sud-vestul centrului orasului. Tinand cont de apropierea mare a sitului contaminat de zonele rezidentiale din Targu Mures (cea mai apropiata zona rezidentiala se afla la o distanta mai mica de 2000 m), se considera ca 5% din populatia din Targu Mures (aproximativ 6390 din 127849 de locuitori estimati) este afectata intr-un mod sau altul de situl contaminat. Populatia afectata este definita ca populatia care sufera de orice tip de dezavantaj din cauza sitului (inclusiv pericole de sanatate si reducerea calitatii vietii din cauza dezavantajelor vizuale, precum si limitarile de miscare si ale activitatilor de recreere etc.).

    Laguna de slam anorganic reprezinta sursa principala de contaminare a panzei freatice. Analiza mostrelor de sol si de apa si indica urmatoarele legaturi poluante:
• Riscul fata de sanatatea umana asociat cu concentratiile anorganice din solurile sitului;
• Riscul confirmat al concentratiilor de amoniac din apa de suprafata (raul Mures);
• Riscul confirmat al concentratiilor mari de amoniac, nitrat, nitrit si fosfat din panza freatica;
• Riscul confirmat al concentratiilor mari de nitrat, nitrit si fosfat din panza freatica (santul perimetral din nordul lagunei);
• Riscul fata de animaleite in special) din cauza contaminaaii panzei freatice din sant.